יוצאים בשאלה - הפודקאסט של הלל
מה אנחנו יודעים על מסעם של צעירים וצעירות אמיצים חכמים ומרתקים, היוצאים מתוך החברה החרדית אל חיים בחברה החילונית ישראלית? מה אנחנו יודעים על הדרך המורכבת והמפותלת שהם והן עוברים, זו שלעיתים אינה נראית או שאינה מסתיימת לעולם?
איך מחליפים עולם אחד באחר, מה משאירים מאחור ומה לוקחים כצידה לדרך?
לרגל שנת ה-30 לעמותת הלל אנחנו שמחים להביא קצת מהקולות המרכיבים את הפסיפס המרתק והמיוחד של קהילת היוצאים והיוצאות בשאלה, דרך שני סיפורים בכל פדקאסט, שיתנו זווית אחרת על סיפורם של היוצאים בשאלה ושל תנועת היציאה בשאלה ההולכת ומתחזקת.
פרק אחד עשרה – “יַעֲמְדוּ נָא שָׂרֵינוּ” – על הפוליטיקה של היציאה בשאלה
עבור היוצאים בשאלה, המלחמה האישית היא יום-יומית. הראש רווי קונפליקטים אישיים ומבלבלים והעולם בחוץ לא פשוט. הם נלחמים כל חייהם ב"אמת" אותה הכירו בעברם החרדי, צריך מישהו שילחם בשבילם בעולם הפוליטי שהוא עצמו עולם לא פשוט כלל ועיקר. בפרק זה של יוצאים בשאלה, מתארח יאיר הס, מנכ"ל עמותת הלל. לשיחה
פרק עשירי – "בְּבָנֵינוּ וּבִבְנוֹתֵנוּ" – הורים וילדים יוצאים בשאלה
יציאה בשאלה מורכבת כשהיא נעשית לבד. עם בן או בת זוג היא עלולה להיות מורכבת אפילו יותר, על אחת כמה וכמה כשמדובר במשפחה. כיצד הילדים תופשים את השינוי? האם הם מסתגלים מהר יותר, או טוב יותר? או שמא נפגעים מכך?
פרק תשיעי – "עזוב תעזוב עימו" – על הבית של הלל
אומרים שהצעד הראשון הוא לעיתים הקשה ביותר, במיוחד לעולם לא מוכר. על אחת כמה וכמה אם עדיין לא עברת את גיל 20. המפגש הראשון של היוצאים והיוצאות בשאלה עם העולם החילוני הוא לעיתים קשוח וצריך אדם מאוד מיוחד שיפתח את הדלת ויידע להקשיב ולהכיל. אמרתם הקשבה והכלה, אמרתם רותי להב,
פרק שמיני – "לרעך כמוך" – על יחס החרדים ליוצאים בשאלה
כיום רוב החברה החרדית לא מקבלת ומוקיעה מתוכה יוצאים בשאלה. אך המרואיין שלנו היום מאמין שאפשר אחרת. האזינו לדעה שונה, שכנראה לא שמעתם אף פעם מאדם עם פראק.
פרק שביעי – "כל יוצא צבא" – על חיילים יוצאים בשאלה
כאשר צעיר חרדי יוצא בשאלה הוא נחשף לעולם נטול מסגרות. אך כשהוא בוחר להתגייס הוא נכנס למסגרת צבאית קשוחה. האם היציאה קלה יותר? לא בטוח. בפרק היום של "יוצאים בשאלה", תום כהן, לוחם וקצין לשעבר בגדוד נצח יהודה מסביר מדוע יציאה בשאלה דרך מסגרת צבאית, עלולה להיות מורכבת עוד יותר.
פרק שישי – "תועבה עשו שניהם" – על להט"בק יוצאים בשאלה
כל אדם מגלה בהתבגרותו את המיניות שלו. אם הוא או היא אוהבים נשים, גברים, גם וגם או כלל אף אחד מהם. בחברה החילונית, עד ימינו אנו, ישנן עדיין בעיות בקבלת השוני וההעדפות המיניות השונות אצל אנשים אחרים. אז מה נאמר בקהילה החרדית?
פרק חמישי – "חכמה בגויים תאמין" – על יוצאים בשאלה ופערי ההשכלה
כשאנחנו משתחררים מן הצבא ומסיימים את הטיול הגדול, כנראה שנמצא עצמנו מתלבטים בין תואר ריאלי לתואר יותר הומני, או אולי בכלל הולכים ללמוד מקצוע. כלומר רובנו שואפים לרכוש השכלה. אך מה קורה אם את/ה ישראלי/ת, שאולי אף שירתת בצבא אך מעולם לא למדת מילה באנגלית?
פרק רביעי – ״טובים השניים״ – על זוגיות ומיניות בתהליך היציאה בשאלה
אהבה התלויה בדבר, בטל הדבר, בטלה האהבה. כך נכתב במסכת אבות. זוגיות טובה מלווה אותך או אותך לטוב ולרע לאורך כל החיים והיא שם גם ברגעים הקשים ביותר כמו יציאה לעולם חדש ומסתורי.
פרק שלישי – "חדשים מקרוב באו" – על הפער התרבותי של יוצאים בשאלה
מכל האתגרים שעומדים מול יוצאים בשאלה, ייתכן כי האתגר הגדול ביותר הוא להתרגל לעולם החדש והשונה. המעבר מן המסגרת הסגורה אל החופש המוחלט. כיצד המעבר הזה משפיע? כיצד אפשר להצליח לגשר על הפערים? כיצד מתרגלים לעולם החילוני כשבשורש שלנו, במקומות הכי בסיסים שלנו, התרבות שלנו, היא חרדית?
פרק שני – "אמונה בגויים – אל תאמין" – על מסע רוחני של יוצאים בשאלה
רוחניות היא עניין אישי, אינטימי. היא יכולה ללוות אותנו בכל יום, בכל מקום. היא בלתי נראית, אך פנים רבות לה. בעולם החרדי הרוחניות מבוססת על אמונה, על הלכה ועל אלפי שנים של היסטוריה יהודית. מה קורה לאדם שעוזב את העולם החרדי, יוצא בשאלה ונחשף לרוחניות אחרת לגמרי?
פרק ראשון – "בזכות נשים צדקניות"- על נשים יוצאות בשאלה
בעולם החרדי ההבדלים בין נשים לגברים הוא עצום ומשמעותי והוא בולט בכל תחום כמעט: בחינוך, בתרבות וגם בהשכלה. נשים רבות מודרות מכל מידע על העולם החילוני ולא במפתיע הן נוטות פחות לעזוב את העולם החרדי.